Over mij

Hoeckelingsdam in het IJmeer/Markermeer

De buitendijkse Polder IJdoorn, de Hoeckelingsdam en (rechts) het Kinselmeer

Leeftijd: 52 | Woonplaats: Landsmeer | Tekstschrijver | Hobby’s: kanoën, vissen (voor de pan), moestuinieren, koken en lezen | Boeken: Butcher’s Crossing van John Williams en Goat Mountain en Caribou Island van David Vann | Sport: voetbal en hockey | Moeite met: concertgebouwnatuur: kijken en luisteren mag, aankomen niet | Specialisaties: vis en visserij, landbouw, food, natuur- en waterbeheer.

Gek op het buitenleven. Dat zat er al vroeg in. Als Amsterdams stadsjochie leefde ik vijf maanden per jaar in een zomerhuisje aan de Waterlandse Zeedijk. De speeltuin die mij vormde, bestond uit weilanden, moerasbos en een visrijke recreatieplas.

Aan het Kinselmeer werd ik wakker met de kleine karekiet. Ik zocht er salamanders, ving vlinders en keek nieuwsgierig toe als beroepsvisser Klaas Buitenhuis zijn fuiken leegde. Mijn moeder bewerkte een moestuintje. Vader fileerde eigenhandig zijn zelf gevangen snoekbaars. Op zomeravonden viste de hele familie op bak- en stoofaal.

Struinen
De stad liet mij koud. In de wildernis in Waterland speelde zich het ‘echte’ leven af. Op de plas leerde ik zwemmen, zeilen, surfen en vissen. In de roeiboot vertelde mijn vader wat er onder de waterspiegel leeft. Opa bracht water- en weidevogels op naam. Bij het struinen verzamelden we bramen en hazelnoten en voor een bord stevige pannenkoeken gingen in april wat ganzeneieren mee naar huis. Het was er bushcraft avant la lettre.

Jagers en verzamelaars 
Eten van het land en uit het water, leerde ik, hoort bij wie wij als mensen zijn. Dat we vervolgens niet hersenloos de natuur mogen plunderen, zoals in John Williams’ Butcher’s Crossing, is evident. Ik hoor mijn grootvader nog de les lezen toen mijn broer en ik thuis kwamen met een ei van de bij wet beschermde ransuil. ‘Of we koekoek waren?’ Wie in de natuur opgroeit, leert haar wetten en regels kennen en handelt daar naar, schreef ik in Niets mis met jagers en verzamelaars.

Beren zoeken in Canada (Foto Menno Boermans).

Op berenreportage voor Seasons in het Canadese Kluane National Park.


Fascinatie voor het buitenleven
Vijf maanden per jaar was ik als tiener buiten, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. In de vroege herfst verruilden wij het kleine zomerhuisje voor de Amsterdamse etagewoning. Op drie hoog was ik mijn vrijheid kwijt. De horizon bestond uit het dak van de overburen waar een man op een zolderkamer met Marklintreinen speelde. Gevangen tussen stad en platteland ontstond een fascinatie voor het buitenleven en voor de vakmensen die ons fraaie landschap beheren en benutten.

PerskaartThuis in Landsmeer
Ik studeerde journalistiek en copywriting, reisde voor werk door Europa en Noord-Amerika en schrijf nu zo’n 30 jaar als freelancer voor groene en voor blauwe organisaties. Sinds 2007 woon ik met mijn gezin in Landsmeer. Dat voelde als thuis komen. Ook hier ligt oneindig water tussen broekbos en rietland. In het weekend pak ik de Canadese kano en verdwijn via sloten en plassen in het Ilperveld of in het Twiske. 


Als het meezit, eten we zoetwatervis van eigen wildvangst. Mijn moestuin levert in het seizoen een bescheiden hoeveelheid smaakvolle groenten.  Volledig zelfvoorzienend zijn, lukt natuurlijk niet, maar thuis houden we een paar weken per jaar de familietraditie in stand.

Hollandse twee-eenheid
GROENBLAUW | copy & content vond ik een passende naam voor mijn tekstbureau. Het blauw verwijst naar al het water dat onze fraaie duinen, polders, bossen en moerassen omringt. Water dat in ons voedsel voorziet, waar we volop recreëren en waar we voor onze veiligheid nog altijd serieus rekening mee moeten houden.

Beekforel

Beekforel, eerstejaars

Natuur is verrijkt
Groen
symboliseert de natuur in ons land, die enorm is verrijkt door natuurherstel en de aanleg van vele tienduizenden hectares nieuwe waterbergings- en natuurgebieden. Verrijkt inderdaad, want laten we vooral stoppen met dramaverhalen. De natuur balanceert niet op de rand van de afgrond. Veel dieren en planten staan er veel beter voor dan een kwart eeuw geleden.

Knowhow van groen en blauw
Over groen en blauw, die karakteristieke Hollandse twee-eenheid, schrijf ik sinds 1995. In opdracht van organisaties, bureaus, bedrijven, overheden, online platforms en vak- en publiekstijdschriften.
Door studie, interesses en werkervaring heb ik enig inzicht verworven in natuur- en waterbeheer, recreatie, de jacht, landbouw en visserij. Vanzelfsprekend varieert mijn kennisniveau op deze afzonderlijke thema’s, maar ik laat me graag voeden met de knowhow van specialisten. Als tekstschrijver lees ik me bovendien snel in. Met kennis en inlevingsvermogen, schrijf ik vervolgens helder en compact in vrijwel ieder gewenst tekstformat, on-, en offline.

Bekijk hier en in het portfolio voorbeelden van recent werk.