Paling-feature in het AD

Voorjaar 2017 –  Paling met uitsterven bedreigd? Hoe kan het dan dat visafslag Urk vangstrecords noteert, en ook Zeeuwse palingvissers topjaren beleven?

Zijn net iets te veel journalisten misschien te eenzijdig gericht op het alarmisme van natuurorganisaties? Zijn ze gemakzuchtig en te goedgelovig geworden?

Dat is zeker mijn conclusie. Wie regelmatig in het veld en op het water is krijgt een ander, realistischer beeld van de werkelijkheid. Daarom is ook mijn AD-artikel over de huidige palingstand realistisch optimistisch. Want paling – gerookt op een broodje, gestoofd of gebakken – is geen panda, zoals het WNF en ‘Viswijzer’ van Good Fish Foundation beweren.

Bij die organisaties baseren bureauactivisten hun mening uitsluitend op bureaurapportages. Na het bestuderen ervan, trekt een nieuwsgierige journalist er dan nog even op uit, om al die opgeblazen, vaak politiek correcte papiertaal te toetsen aan de werkelijkheid. Op bezoek bij de mannen en vrouwen van de praktijk zie je met eigen ogen netten vol paling, dik en dun, en vraag je je af wat die gefabriceerde papieren ngo-frames nog waard zijn.

Er zwemmen miljarden palingen in Europese wateren, maar dat goede nieuws, levert milieuclubs niets op. Dus dramatiseert de cast van natuurmarketeers rustig verder. Want ongelijk erkennen, betekent verlies van geloofwaardigheid, aanhang en inkomsten. Vasthouden aan ‘the marketing of fear’ en hoog spel spelen richting boodschappers is lucratiever.

Oordeel zelf via het linkje AD-artikel, dat online gretig werd gedeeld.

Comments are closed.